Sforăitul, între disconfort şi boală

Articolele din această secțiune

Multe dintre manifestările din timpul somnului sunt puţin cunoscute şi, de cele mai multe ori, ignorate, a afirmat, pentru „Cuget Liber”, dr. Vera Pall, medic pneumolog în cadrul Cabinetului Verasante din Constanţa.

„Medicina, însă, progresează rapid şi multe manifestări considerate banale sunt catalogate, acum, ca boală sau semnale de alarmă pentru diferite boli. Printre acestea se numără sindromul picioarelor neliniştite, tulburările ritmului somnului şi sforăitul”, a explicat medicul pneumolog.

Sforăitul se datorează vibraţiei ţesuturilor moi la nivelul nasului şi gâtului, iar îngustarea căilor aeriene la acest nivel favorizează sforăitul.

Image „Deşi în aparenţă e doar un disconfort pentru cei din familie, sforăitul cronic produce inflamaţia căilor aeriene şi deseori întrerupe somnul, întreruperi ce nu sunt sesizate de sforăitor, dar îl fac să devină un obosit cronic”, a continuat dr. Vera Pall.

De aceea, dacă sforăiţi, este recomandată o evaluare ORL, dar se impune şi înregistrarea somnului, căci sforăitul poate fi un semnal de alarmă pentru sindromul de apnee în somn, sindrom care pune în pericol viaţa bolnavului.

„Este important să stabiliţi dacă aveţi apnee, o stare care din păcate afectează din ce în ce mai mulţi oameni. Apneea de somn este definită ca fiind orice perioadă din somn, în care pacientul nu respiră mai mult de zece secunde consecutiv. La început, apare doar oboseala, pentru că bolnavul se tot trezeşte din somn, dar în timp ce boala progresează, poate duce la hipertensiune arterială, pierderi de memorie, dureri de cap, creşte riscul producerii unui accident vascular cerebral, tulburări de ritm cardiac etc.”, a mai atras atenţia medicul pneumolog.

Articol publicat în www.cugetliber.ro în 08 Ianuarie 2014. Autor: Florentina BOZÎNTAN


Articole din secțiunea: Articole Medicale pe-nțelesul tuturor