Cum ne protejăm de pneumonie şi gripă

Articolele din această secțiune

Temperaturile scad de la o zi la alta şi este „sezonul răcelilor“. Îmbolnăvirea poate fi prevenită, însă, atât de simplu. În plus, măsurile ce trebuie luate pentru a evita contractarea unei infecţii respiratorii sunt mai ieftine decât tratarea ei, mai apoi.

Cei din jur au început deja să manifeste semne clare de răceală: tuşesc, strănută, le curge nasul şi au ochii roşii. Era de aşteptat, având în vedere că de o săptămână temperaturile sunt în scădere. Nu înseamnă însă că trebuie să aşteptaţi, resemnaţi, să vă vină rândul. Prin câteva măsuri simple puteţi evita contractarea unei afecţiuni respiratorii, a explicat dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog constănţean.

Vesta şi eşarfa - şi cool, şi necesare!

Image „În primul rând, îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată temperaturii şi umidităţii. Este foarte util să purtăm lenjerie de bumbac. Vesta, de asemenea, este foarte utilă, indiferent dacă este sau nu la modă, căci asigură confort termic la nivelul toracelui. Eşarfa protejează gâtul şi într-adevăr, poate fi un accesoriu cochet pentru ambele sexe. Umbrela trebuie să fie la îndemână, iar dacă totuşi ne prinde ploaia, este important să nu aşteptăm să se usuce hainele pe noi. Un duş sau o baie caldă, îmbrăcăminte uscată şi un ceai cald cu miere şi lămâie şi dacă avem frisoane, chiar o aspirină, pot să ne scutească de neplăceri”, este sfatul pneumologului vizavi de ce trebuie să luăm din garderobă pentru a evita îmbolnăvirea.

Nu mâncaţi de la frigider!

Cât priveşte alimentaţia în această perioadă, dr. Vera Eniko Pall a subliniat: „Alimentaţia tre-buie să fie bogată în fructe şi legume, care sunt din belşug toam-na, iar spre iarnă este indicată şi suplimentarea cu vitamine. Însă, nu se consumă nimic direct de la frigider!”

O altă măsură preventivă este evitarea prietenilor şi colegilor care dau semne de răceală, cât şi a aglomeraţiilor. „În plus, cei care au simptome de răceală trebuie să folosească batista în caz că strănută sau tuşesc, iar dacă simptomele persistă, să consulte medicul”, a continuat medicul.

Există vaccin împotriva pneumoniei!

Totodată, este indicată şi vaccinarea. Dr. Vera Eniko Pall a subliniat că nu este vorba numai de imunizarea antigripală, la care se gândeşte toată lumea. „Toţi se gândesc doar la vaccinarea antigripală, care ne fereşte de gripă. Pentru persoanele în vârstă sau cu boli cronice, medicul de familie poate asigura această imunizare în momentul în care înce-pe programul de vaccinare antigri-pală. Acest vaccin se găseşte însă şi în farmacii, dar contracost. Există, de asemenea, vaccinuri care cresc rezistenţa căilor respiratorii la infecţiile bacteriene. De altfel, sunt multe produse, unele injectabile, altele pe cale bucală, sub formă de tablete sau prafuri, uşor de administrat şi pentru adulţi, şi pentru copii. Aceste produse se găsesc în farmacii dar nu sunt compensate sau gratuite”, a explicat pneumologul. Un astfel de produs farmaceutic vă poate proteja de infecţii bacteriene precum pneumonia, faringita, bronşita sau tuberculoza, afecţiuni cauzate de Pneumococ, Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae si ozanae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes si viridans, Neisseria catarrhalis, frecvente în sezonul rece.

Pneumonia face ravagii în Constanţa

Aproape 2.500 de constănţeni au fost diagnosticaţi, într-o singură săptămână, cu afecţiuni respiratorii. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, în intervalul 3 - 9 octombrie, prima săptămână de supraveghere a infecţiilor respiratorii şi gripei, au fost diagnosticate aproape 500 de pneumonii şi 2.000 de infecţii acute ale căilor respiratorii. Din fericire, măsura internării s-a impus doar în cazul a 50 de pacienţi.

Articol publicat în www.cugetliber.ro în 14 Octombrie 2011. Autor: Florentina BOZÎNTAN


Articole din secțiunea: Articole Medicale pe-nțelesul tuturor