Servicii Medicale Pneumologie

--

SERVICII MEDICALE DE BAZĂ

Consultația medicală de specialitate: PNEUMOLOGIE

Afectiunile respiratorii sunt foarte frecvente in orice sezon. Daca prezentati tuse, dureri toracice persistente sau sub forma de junghi insotite sau nu de febra, probleme cu respiratia (senzatie de lipsa de aer, respiratie suieratoare, greutate in respiratie) scadere in greutate, oboseala la eforturi mici-aveti nevoie de o evaluare a specialistului in boli pulmonare. In functie de simptome se poate stabili un diagnostic de la prima consultatie sau vi se recomanda anumite investigatii in urma carora se stabileste afectiunea de care suferiti si vi se poate prescrie tratamentul adecvat.

Consultația de control

Nici o boala nu e ca la carte. Pacientul poate raspunde repede la tratament sau evolutia poate fi trenanta. Tratamentul poate fi bine suportat sau pot apare reactii nedorite. De aceea este necesar controlul la un interval stabilit de medic. Unele boli respiratorii sunt cronice si necesita control periodic lunar pentru adaptarea tratamentului; medicul va informeaza asupra stadiului bolii, tratamentul necesar, regimul de viata si necesitatea consultului la alte specialitati cand e cazul.

Spirometria computerizată

Este o investigație de bază în afecțiunile bronho-pulmonare. Se efectuează atât în scop diagnostic cât și în cadrul consultațiilor de control . Este esențială pentru stabilirea gravității bolii și prescrierea tratamentelor adecvate. Prin repetarea periodică se poate urmări eficacitatea tratamentului, se poate surprinde o exacerbare a bolii sau o agravare progresivă ce necesită suplimentarea medicației sau internarea într-un serviciu de specialitate.

Consultația pentru sforăit și tulburări ale respirației în timpul somnului

Pacienții care sforăie frecvent in timpul somnului, au pauze in respiratie in timpul somnului, nu se odihnesc noaptea, au somnolenta in timpul zilei, nu se pot concentra, au hipertensiune arteriala ce raspunde greu la tratament, sufera cu mare probabilitate de SINDROMUL DE APNEE IN SOMN.

Pacientii sunt consultati si evaluati din punst de vedere respirator, dupa care se face o inregistrare a somnului in timpul noptii. In cazul in care in prima noapte de inregistrare se confirma Apneea de somn, este necesara o a doua inregistrare (a doua noapte) pentru determinare a presiunilor necesare unei respiratii normale in timpul somnului.

Cabinetul nostru va ofera posibilitatea inregistrarii somnuluila domiciliul dumneavoastra, fara neplacerile schimbarii habitatului de somn. Pacientii suferinzi de Apnee de somn au nevoie si de o evaluare ORL pentru depistarea unor posibile afectiuni la nivelul nasului sau faringelui, ce pot fi ameliorate.

Tratamentul Apneei de somn consta in folosirea unui dispozitiv care, prin marirea presiunii aerului inspirat impiedica oprirea respiratiei. Dispozitivul trebuie folosit cca. 4 ore pe noapte. Investigarea Apneei trebuie repetata la 3-6 luni. Apneea poate fi ameliorata de scaderea ponderala in cazul pacientilor obezi, de corectarea unor malformatii in sfera ORL, de evitarea consumului de alcool.

Ecografia pleurală

Aceasta este o metoda neinvaziva, nedureroasa, neiradianta de diagnostic si urmarirea evolutiei in afectiunile pleurale.Se poate efectua fara nici un risc la orice varsta si se poate repeta frecvent fara consecinte pentru organism. Poate fi efectuata fara nici un risc si la gravide.


SERVICII MEDICALE OFERITE

Pulsoximetria

Determinarea saturatiei de oxigen a sangelui in timpul consultatiei medicale.

Se recomanda in bronsite cronice obstructive, fibroze pulmonare, crize de astm, alte afectiuni cronice pulmonare. Scaderea oxigenarii sangelui afecteaza functionarea intregului organism si in primul rand scade performanta cardiaca si creste riscul accidentelor cardiovasculare. Pacientii cu astfel de tulburari pot beneficia de tratament cu oxigen la domiciliu, tratament ce duce la o inbunatatire semnificativa a starii generale. Tratamentul cu oxigen este compensat prin Casa de asigurari de sanatate.

Nou în Constanța: înregistrarea oxigenării sângelui la domiciliu, 24 ore! Permite evidentierea variatiilor oxigenarii sangelui in timpul zilei, in repaus si la efort, dar si in timpul somnului. Este un parametru important atat pentru pacientii cu afectiuni respiratorii cronice cat si pentru cardiaci.

Spirometrie

Spirometria reprezinta investigatia de baza pentru "masurarea" respiratiei. Este un test realizat cu ajutorul unui spirometru, ce masoara cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira si expira intr-o unitate de timp, dupa o tehnica explicata de tehnician. Spirometria este necesara pentru diagnosticul si monitorizarea bronho-pneumopatiei obstructive cronice (BPOC), astmului bronsic, fibrozei pulmonare.

De asemenea, investigatia este utilizata in evaluarea preoperatorie a pacientilor cu cancer pulmonar. Spirometria nu este utila in cazul bolilor infectioase pulmonare, cum ar fi tuberculoza, pneumoniile, virozele respiratorii etc. Pentru executarea corecta a testului, pacientul trebuie sa respire complet, conform indicatiilor medicului.

Spirometria se efectueaza atat la adult cat si la copil dupa varsta de 4 ani. Orice persoana care acuza greutate sau tulburari ale respiratiei are indicatie de spirometrie. Orice schema de tratament pentru afetiuni bronsice ar trebui precedata de spirometrie si, dupa caz, testul de bronhodilatatie.

Spirometrie computerizata pentru copii (copii peste 4 ani pot realiza de obicei aceasta investigatie). Sub aceasta varsta , copii nu-si pot coordona expirul si inspirul la recomandarea tehnicianului, acesta fiind motivul pentru care spirometria nu se poate efectua la copii mai mici.

Tratamente cu aerosoli

Aerosolii sunt particule de dimensiuni microscopice (sub 5 microni) obtinute din combinarea unui mediu gazos cu o substanta solida sau lichida fin dispersata. Acesti aerosoli au avantajul ca sedimenteaza lent, se resorb rapid prin epiteliul bronho-laveolar si pot strabate un strat subtire de lichid fara a se dizolva. Exista aerosoli artificiali, generati de dispozitive speciale si aerosoli naturali, pe care-i gasim in natura.

Aerosoli naturali sunt aerosoli de padure (dintr-o substanta volatila si particule de polen) si aerosoli marini (ionizati negativ si care contin clorura de sodiu, iod, brom, magneziu, calciu). Aerosolii sunt indicati in boli pulmonare (traheite, bronsite, bronsiolite, bronsiectazii, astm bronsic) si afectiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite). In cazul aerosolilor artificiali, faza dispersanta (substanta solida sau lichida) este o substanta medicamentoasa care va fi introdusa astfel la nivelul cailor respiratorii.

Astfel in functie de substanta medicamentoasa introdusa, efectul terapeutic al aerosolilor poate fi: antibacterian, bronhodilatator, antiinflamator, vasoconstrictor, etc. si la fel, efectele adverse ale aerosolilor sunt comune cu ale substantei medicamentoase introduse. Aerosolii se administreaza pacientilor cu astm bronsic, bronsite cronice, bronsiectazii dar si pacientilor cu afectiuni ORL care au indicatie de tratament cu aerosoli din partea specialistului ORL. Tratamentul cu aerosoli este indicat atat adultilor cat si copiilor, cabinetul fiind dotat cu aparatura pentru ambele categorii de pacienti.

Efectuarea electrocardiografiei

Aparatul OxyCard este in prezent unul din cele mai novatoare electrocardiografe, dotate cu pulsoxymetru.

Este de un real folos in cazuri de urgenta: este mic, usor, afiseaza simultan curba ECG, pulsul si saturatia de oxigen, detecteaza extrasistolele, ofera posibilitatea monitorizarii pacientului.

Se foloseste in special in diagnosticarea tulburarilor de ritm si la monitorizarea tratamentului medicamentos la cardiaci. Datele furnizate de pulsoxymetru usureaza detectarea starilor de hipoxie.

CPAP

Tratamentul apneei de somn constă în folosirea unui dispozitiv care asigură un flux de aer (din aerul din cameră) cu o anumită presiune în căile respiratorii, împiedicând "astuparea" lor în timpul somnului.
CPAP = Continuous Positive Airway Pressure (presiune pozitivă continuă în caile aeriene )

Diagnosticarea SAS

ce este SAS?

Sindromul de Apnee de Somn se refera la oprirea frecventa a respiratiei in timpul somnului, avand ca efect imediat scaderea oxigenarii sangelui si afectand functionarea tuturor organelor.

Sforaitul este de obicei semnalat de partener, care sesizeaza pauze de respirat cu durata variabila intre episoade de sforait.

Este mai des intalnit la persoanele supraponderale si este agravat de consumul bauturilor alcoolice inainte de culcare.

Pacientii nu se odihnesc in timpul somnului, sunt obositi si somnolenti ziua, nu se pot concentra, nu au randament, prezinta tulburari de memorie, uneori hipertensiune arteriala ce nu raspunde la tratament si pot adormi la volan, avand risc crescut de accidentare.

ce se poate face ?

  • Inregistrarea somnului - se determina (in prima noapte) numarul de apnei, ritmul cardiac si nivelul de oxigenare a sangelui
  • In a doua noapte se determina presiunea necesara scaderii numarului de apnei pana la valori apropiate de normal

Investigatia se finalizeaza prin recomandari terapeutice si se efectueaza contracost

Diagnosticarea se realizeaza cu aparatul Stardust poligraf pt determinarea apneei in somn.