Consecinţele unei banale răceli pentru bolnavii de plămâni

Articolele din această secțiune

Pacienţii care nu tolerează vaccinurile injectabile au şi alte variante pe care medicul de familie sau pneumologul le poate recomanda

Statisticile la nivel mondial arată că unul din zece adulţi cu vârsta de peste 40 de ani poate avea o boală pulmonară obstructivă cronică. În jur de trei milioane de oameni mor din cauza acestor afecţiuni, în fiecare an. Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) ucide un număr de oameni mult mai mare, comparativ cu HIV/SIDA sau cancerul. În următorii zece ani, BPOC va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial. Şi tot la nivel mondial, rata de sub-diagnosticare este extrem de ridicată: până la 50%.

De obicei, pacienţii se prezintă la medic pentru că obosesc la eforturi din ce în ce mai mici. Dar multe cazuri sunt depistate cu ocazia unor infecţii respiratorii care agravează brusc simptomele BPOC-ului.

Pe fondul îngustării cronice a bronhiilor - caracteristică afecţiunii cronice - cu ocazia unei „răceli”, peretele bronhic suferă o inflamaţie şi apar secreţii în exces, care accentuează îngustarea bronhiilor şi agravează „lipsa de aer”. La fel se întâmplă şi în cazul gripei: virusul afectează întregul organism, dar simptomele predominante sunt cele respiratorii, agravând starea pacienţilor cu boli cronice respiratorii, chiar până la deces. Din acest motiv se recomandă pacienţilor cu boli cronice respiratorii să se vaccineze preventiv, atât pentru gripă cât şi pentru alţi agenţi patogeni cu poartă de intrare respiratorie. La persoanele vaccinate, chiar dacă apar infecţiile respiratorii, acestea se manifestă mult mai blând deoarece organismul e pregătit cu anticorpi gata de luptă cu agenţii patogeni. Pacienţii care nu tolerează vaccinurile injectabile au şi alte variante pe care medicul de familie sau pneumologul le poate recomanda. Desigur, îmbrăcămintea adecvată, alimentaţia echilibrată, suplimentarea vitaminelor şi evitarea locurilor aglomerate se impun.

Articol publicat în www.sursadesanatate.ro în 26 Decembrie 2014. Autor: Dr. Vera Eniko Pall


Articole din secțiunea: Articole Medicale pe-nțelesul tuturor