Tuberculoza poate ucide! Cum ne ferim de boala care "mănâncă" plămânii

Articolele din această secțiune

Mijloace de transport în comun aglomerate, oameni care tuşesc şi strănută fără a pune mâna la gură, flegme pe trotuar pe care le putem lua cu uşurinţă pe talpa pantofului şi duce acasă - toate sunt surse de infecţie ce pot purta în ele microbul tuberculozei. Deşi transmiterea sa pare foarte uşoară, nu toţi suntem ţinte sigure ale bolii.

Cum se ia tuberculoza? Copiii, cei mai vulnerabili
„Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă care se transmite de la adultul bolnav cu o formă mai avansată de boală către populaţia vulnerabilă”, declară dr. Vera Eniko Pall, medic primar pneumoftiziologie. În general, copiii sunt cei mai predispuşi contactării bolii, în vreme ce adulţii sunt mult mai rezistenţi. Potrivit medicului, persoanele adulte fac boala de la microbul pe care îl au deja în organism.
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană, prin tuse şi strănut.

„Cea mai mare contagiozitate are loc în contact strâns, pe durată mai îndelungată. Contactarea bolii depinde foarte mult de rezistenţa organismului”, precizează medicul.

De aceea, persoanele care duc o viaţă pauperă sunt expuse riscului de tuberculoză. De asemenea, spaţiul mic de locuit şi aglomerările din familie favorizează contagiozitatea. Potrivit dr. Vera Pall, „o mică parte - 10 la sută - din cei prezenţi se infectează imediat, în timp ce 90 la sută fac tuberculoză mai târziu”.

Poate fi confundată cu o răceală
Tuberculoza afectează în general plămânii, iar simptomele sale - strănut, tuse, stare de oboseală - pot fi foarte uşor confundate cu cele ale unei simple răceli. De aceea, diagnosticul nu poate fi pus doar în urma discuţiei cu pacientul şi a consultaţiei cu stetoscopul. „Este necesar un examen radiologic, în urma căruia poate rezulta suspiciunea de tuberculoză, însă confirmarea vine după examenul bacteriologic al sputei”, declară medicul.
Tratamentul este de lungă durată - minimum şase luni - şi implică administrarea multor medicamente greu de suportat. Acestea pot da reacţii secundare, iar prima parte a tratamentului trebuie realizată la spital, sub supraveghere medicală.
Pe de altă parte, „în cazurile grave de tuberculoză multidrog-rezistentă, depistată prin antibiogramă, tratamentul durează până la un an - un an şi jumătate”, menţionează dr. Vera Pall.
Tratamentul tuberculozei implică, pe lângă medicamente, odihna la pat şi alimentaţia din care să nu lipsească niciun nutrient esenţial.

Boala poate reveni şi duce la moarte Tuberculoza este o boală cronică. Ea poate reveni în momentul în care organismul devine vulnerabil, când apar alte boli sau o sarcină.

„Netratată, tuberculoza poate duce la deces. Să nu uităm în secolul trecut se murea frecvent de tuberculoză, lucru care se mai întâmplă şi astăzi în cazul celor care nu respectă tratamentul şi fac recidive. Practic, aceste persoane rămân fără plămâni pentru că tuberculoza asta face, «mănâncă» plămânii”, atenţionează medicul.

Totuşi, dacă sunt respectate cu stricteţe indicaţiile medicului, tuberculoza este vindecabilă cu tratament.

Tuberculoza poate fi prevenită
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se află printre primele ţări europene în privinţa incidenţei tuberculozei. „La noi, educaţia sanitară este ca şi inexistentă, iar condiţiile de transmitere sunt întreţinute de cea mai mare parte a populaţiei”, atenţionează dr. Vera Pall. Potrivit acesteia, vaccinul împotriva tuberculozei nu oferă protecţie decât în mică măsură. Chiar şi aşa, „este recomandat să fie efectuat, altfel copilul este expus unor forme foarte grave de tuberculoză”.

Un stil de viaţă sănătos şi echilibrat reduce foarte mult riscul de a contacta această boală. De asemenea, nişte măsuri minime de igienă - cum ar fi acoperirea gurii şi nasului în caz de strănut sau tuse - şi mai multă disciplină din partea pacientului aflat sub tratament ar împiedica răspândirea tuberculozei.

Articol publicat în www.sursadesanatate.ro în 23 Ianuarie 2016. Autor: Andreea Alexandra Zamfir


Articole din secțiunea: Articole Medicale pe-nțelesul tuturor