De la răceală la pneumonie, doar un pas. "Bolnavii se tratează acasă, înainte de a ajunge la medic"

Articolele din această secțiune

Atenţie mare! Specialiştii avertizează că o simplă răceală, tratată necorespunzător, se poate complica atât de mult, încât să ducă la pneumonie. Această afecţiune poate fi fatală pentru persoanele care suferă de boli cronice.

Pneumonia poate fi bacteriană sau virală. Potrivit dr. Vera Eniko Pall, medic primar pneumoftiziologie, Cabinetul Verasante, cea clasică, bacteriană, debutează cu frison, febră, junghi toracic şi tuse.

„E o simptomatologie alarmantă, febra este destul de mare şi e bine ca pacientul, copil sau adult, să fie văzut de medic. Vin foarte mulţi pacienţi care încep tot felul de tratamente cu antibiotice acasă, simptomatologia se reduce şi, când ajung la radiografia pulmonară, se constată că au pete pe plămâni, care se şterg mult mai greu chiar sub un tratament corect. Pentru pneumonia bacteriană, tratamentul trebuie să fie puternic, de la început”, explică medicul specialist.

Dr. Vera Pall menţionează că pacienţii au la îndemână şi apelează la tot felul de medicamente, care nu sunt potrivite pentru tratarea pneumoniei şi care, de obicei, sunt indicate pentru infecţii mai uşoare.

Nu vă trataţi „după ureche“!

Pneumonia virală, aşa-numita pneumonie interstiţială, nu prezintă cele patru simptome clasice, mai sus menţionate, iar la radiologie, în general, nu se vede nicio pată pe plămâni. Este tot de competenţa medicului să stabilească dacă viroza este doar pentru căi respiratorii superioare sau determină pneumonie.

„În general, e bine, în sezonul rece, când avem simptome respiratorii, să trecem pe la un medic să ne facă un control pulmonar amănunţit, nu să ne tratăm «după ureche», crezând că este o răceală banală. Am avut situaţii în care aceste afecţiuni, tratate acasă cu nişte medicamente mai uşoare, au ajuns chiar spitalizate şi o spitalizare destul de îndelungată, care distruge ritmul de viaţă obişnuit. Oamenii care trebuie să stea o săptămână în spital se simt destul de frustraţi. Îşi anulează anumite activităţi, amână tot felul de lucruri, dar fără spitalizare, în unele situaţii, chiar nu se poate”, explică specialistul.

Spitalizarea este câteodată necesară, deoarece, dacă pacientul nu este supravegheat şi tratat corespunzător, sechelele pot fi grave şi cu repercusiuni de lungă durată.

Refacerea organismului, după pneumonie

Potrivit medicului specialist, de obicei, după ce se vindecă pneumonia, precum şi orice răceală, trebuie să existe o perioadă de convalescenţă, ce trebuie respectată de către pacient.

„În perioada aceea, organismul trebuie hrănit mult mai uşor, cu alimente mai uşoare, trebuie bine hidratat, nu strică o cură de vitamine, trebuie mai mult repaus la pat, deci, în general, activităţi mai uşoare, fără eforturi fizice mari. Măcar o săptămână-două, organismul ar trebui odihnit, după ce s-a terminat infecţia”, conchide dr. Vera Eniko Pall.

În concluzie, părinţii sunt rugaţi să fie extrem de vigilenţi, iar la primele semne de boală ale copilului, să se prezinte cu el la un consult de specialitate, deoarece nu orice răceală este simplă, iar dacă cel mic face pneumonie, este posibil ca organismul să capete o sensibilitate pentru tot restul vieţii. Aşa că trataţi-vă corect, la timp şi nu evitaţi sfatul medicului.
Pentru mai multe informaţii, dar şi programări, apelaţi numerele de telefon 0770/741.215 şi 0241/546.177.

Articol publicat în www.sursadesanatate.ro în 05 August 2012. Autor: Vali PAPATANASIU


Articole din secțiunea: Articole Medicale pe-nțelesul tuturor