Astmul

Articolele din această secțiune

--

Astmul este boala inflamatorie cronica a cailor aeriene manifestata prin lipsa de aer. Astmul poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent debuteaza in timpul copilariei. In o treime din cazuri apare insa si dupa varsta de 40 de ani. Este de asemenea cunoscut faptul ca exista si o etiologie genetica (cu alte cuvinte, se transmite urmasilor o predispozitie pentru astm).

Sufocarea sau lipsa de aer se declanseaza atunci cand pacientul vine in contact cu anumite particule din aer precum praf, microbi, mucegai, par de animale sau noxele emanate de diversii factori poluatori care, odata patrunse in caile aeriene provoaca inflamarea acestora, ingustarea lor si astfel, senzatia de sufocare.

De cele mai multe ori aceasta senzatie este insotita de alte simptome ca tusea seaca, "gheara" sau "suieraturi" la nivelul pieptului, datorate obstruarii cailor aeriene sau semne alergice precum urticarie sau rinite.

Diagnosticarea corecta se face cu ajutorul unui aparat numit SPIROMETRU, cu ajutorul caruia se verifica respiratia iar testarea in sine se numeste Spirometrie.

Cum tratam astmul?

In prezent Astmul este una din bolile care beneficiaza de o gama larga de tratamente.

Tratamentul corect se face sub supraveghere medicala, cu testarea periodica a functiei respiratorii pentru adaptarea dozelor de medicament.

Tratamentul modern este pe cale inhalatorie, nu da dependenta si are efecte generale nesemnificative.

In cazuri de acutizare se asociaza si terapie cu aerosoli.

In agravarile severe este necesara spitalizarea si asocierea tratamentului injectabil intravenos, oxigen, antibiotice, dupa caz.

In toate cazurile trabuie evitati factorii declansatori, noxe respiratorii, alergeni.

Este benefica vaccinarea impotriva infectiilor.

Cura balneoclimaterica in Ocne saline poate aduce un plus de confort respirator.

Astmul alergic beneficiaza de consult si tratament specific recomandat de Alergolog.


Articole din secțiunea: Afecțiuni Respiratorii