toggle Diagnosticarea SAS

ce este SAS?

SINDROMUL de APNEE de SOMN se refera la oprirea  frecventa a respiratiei in timpul somnului, avand ca efect imediat scaderea oxigenarii sangelui si afectand functionarea  tuturor organelor.

Sforaitul este de obicei semnalat de partener, care sesizeaza pauze de respirat cu durata variabila intre episoade de sforait.

Este mai des intalnit la persoanele supraponderale si este agravat de consumul bauturilor alcoolice inainte de culcare.

Pacientii nu se odihnesc in timpul somnului, sunt obositi si somnolenti ziua, nu se pot concentra, nu au randament, prezinta tulburari de memorie, uneori hipertensiune arteriala ce nu raspunde la tratament si pot adormi la volan, avand risc crescut de accidentare.

ce se poate face ?

 • Inregistrarea somnului - se determina (in prima noapte) numarul de apnei, ritmul cardiac si nivelul de oxigenare a sangelui
 • In a doua noapte se determina presiunea necesara scaderii numarului de apnei pana la valori apropiate de normal

Investigatia se finalizeaza prin recomandari terapeutice si se efectueaza contracost

Diagnosticarea se realizeaza cu aparatul Stardust poligraf pt determinarea apneei in somn. stardust_1

pg1
pg2

toggle C-PAP

C-PAP ... aparat de titrare

cflex

toggle parteneri

toggle Pulsoximetria

Determinarea saturatiei de oxigen a sangelui in timpul consultatiei medicale.

Se recomanda in bronsite cronice obstructive, fibroze pulmonare, crize de astm, alte afectiuni cronice pulmonare. Scaderea oxigenarii sangelui afecteaza functionarea intregului organism si in primul rand scade performanta cardiaca si creste riscul accidentelor cardiovasculare. Pacientii cu astfel de tulburari pot beneficia de tratament cu oxigen la domiciliu, tratament ce duce la o inbunatatire semnificativa a starii generale. Tratamentul cu oxigen este compensat prin Casa de asigurari de sanatate.

NOU IN CONSTANTA: INREGISTRAREA OXIGENERII SANGELUI  LA DOMICILIU, 24 ORE! Permite evidentierea variatiilor oxigenarii sangelui in timpul zilei, in repaus si la efort, dar si in timpul somnului. Este un parametru important atat pentru pacientii cu afectiuni respiratorii cronice cat si pentru cardiaci.

toggle Testul Fargerstrom

Acest test se efectueaza pentru a determina dependenta de obiceiul de a fuma.

toggle Efectuarea electrocardiografiei

Aparatul OxyCard este in prezent unul din cele mai novatoare electrocardiografe, dotate cu pulsoxymetru.

Este de un real folos in cazuri de urgenta: este mic, usor, afiseaza simultan curba ECG, pulsul si saturatia de oxigen, detecteaza extrasistolele, ofera posibilitatea monitorizarii pacientului.

Se foloseste in special in diagnosticarea tulburarilor de ritm si la monitorizarea tratamentului medicamentos la cardiaci. Datele furnizate de pulsoxymetru usureaza detectarea starilor de hipoxie.

toggle SPIROMETRIE

Spirometria reprezinta investigatia de baza pentru "masurarea" respiratiei. Este un test realizat cu ajutorul unui spirometru, ce masoara cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira si expira intr-o unitate de timp, dupa o tehnica explicata de tehnician. Spirometria este necesara pentru diagnosticul si monitorizarea bronho-pneumopatiei obstructive cronice (BPOC), astmului bronsic, fibrozei pulmonare.

De asemenea, investigatia este utilizata in evaluarea preoperatorie a pacientilor cu cancer pulmonar. Spirometria nu este utila in cazul bolilor infectioase pulmonare, cum ar fi tuberculoza, pneumoniile, virozele respiratorii etc. Pentru executarea corecta a testului, pacientul trebuie sa respire complet, conform indicatiilor medicului.

Spirometria se efectueaza atat la adult cat si la copil dupa varsta de 4 ani. Orice persoana care acuza greutate sau tulburari ale respiratiei are indicatie de spirometrie. Orice schema de tratament pentru afetiuni bronsice ar trebui precedata de spirometrie si, dupa caz, testul de bronhodilatatie.

NOU : Spirometrie computerizata pentru copii: copii peste 4 ani pot realiza de obicei aceasta investigatie. Sub aceasta varsta , copii nu-si pot coordona expirul si inspirul  la recomandarea tehnicianului, acesta fiind motivul pentru care spirometria nu se poate efectua la copii mai mici.

toggle Tratamente cu aerosoli

Aerosolii sunt particule de dimensiuni microscopice (sub 5 microni) obtinute din combinarea unui mediu gazos cu o substanta solida sau lichida fin dispersata. Acesti aerosoli au avantajul ca sedimenteaza lent, se resorb rapid prin epiteliul bronho-laveolar si pot strabate un strat subtire de lichid fara a se dizolva. Exista aerosoli artificiali, generati de dispozitive speciale si aerosoli naturali, pe care-i gasim in natura.

Aerosoli naturali sunt aerosoli de padure (dintr-o substanta volatila si particule de polen) si aerosoli marini (ionizati negativ si care contin clorura de sodiu, iod, brom, magneziu, calciu). Aerosolii sunt indicati in boli pulmonare (traheite, bronsite, bronsiolite, bronsiectazii, astm bronsic) si afectiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite). In cazul aerosolilor artificiali, faza dispersanta (substanta solida sau lichida) este o substanta medicamentoasa care va fi introdusa astfel la nivelul cailor respiratorii.

Astfel in functie de substanta medicamentoasa introdusa, efectul terapeutic al aerosolilor poate fi: antibacterian, bronhodilatator, antiinflamator, vasoconstrictor, etc. si la fel, efectele adverse ale aerosolilor sunt comune cu ale substantei medicamentoase introduse.

Aerosolii se administreaza pacientilor cu astm bronsic, bronsite cronice, bronsiectazii dar si pacientilor cu afectiuni ORL care au indicatie de tratament cu aerosoli din partea specialistului ORL.
Tratamentul cu aerosoli este indicat atat adultilor cat si copiilor, cabinetul fiind dotat cu aparatura pentru ambele categorii de pacienti.

toggle Alte servicii

 • reeducare respiratorie;
 • consiliere anti-fumat (cuprinde si consiliere psihologica, spirometrie, determinarea saturatiei de oxigen din sange, determinarea monoxidului de carbon din aerul expirat si gradul de absorbtie in sange)
 • administrare medicamente (i.v., i.m., s.c.;
 • pentru sforaitori: inregistrarea somnului pentru modificari ale respiratiei, pulsului, activitatii inimii si stabilirea unui tratament adecvat pentru reglarea acestor functii in somn;
 • consiliere privind tratamentul tulburarii respiratiei in somn si modalitatii obtinerii aparaturii la domiciliu;
 • consiliere privind oxigenoterapia la domiciliu si modalitatea de obtinere a aparaturii necesare.

 NOU in Constanta

Pentru afectiunile pleurale puteti efectua ECOGRAFIE PLEURALA.

Este o metoda moderna, nedureroasa, se poate repeta des si nu iradiaza (avantaj fata de radiografii a caror repetare cumuleaza iradierea).

Investigatia nu este decontata de Casa de asigurari. Se efectueaza contra cost pe baza de programare.

toggle Quick MENU

 • SFATURI UTILE
 • Bun venit Verasante
 • Noutati pentru pacienti
 • Servicii medicale de baza
 • Servicii medicale oferite
 • Renunta la fumuri
 • Afectiuni respiratorii
 • Pagina pentru medici
 • Link-uri utile pentru sanatatea ta
 • Unde si cand ne gasesti - CONTACT