toggle astmul

Astmul este boala inflamatorie cronica a cailor aeriene manifestata prin lipsa de aer. Astmul poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent debuteaza in timpul copilariei. In o treime din cazuri apare insa si dupa varsta de 40 de ani. Este de asemenea cunoscut faptul ca exista si o etiologie genetica (cu alte cuvinte, se transmite urmasilor o predispozitie pentru astm).

Sufocarea sau lipsa de aer se declanseaza atunci cand pacientul vine in contact cu anumite particule din aer precum praf, microbi, mucegai, par de animale sau noxele emanate de diversii factori poluatori care, odata patrunse in caile aeriene provoaca inflamarea acestora, ingustarea lor si astfel, senzatia de sufocare.

De cele mai multe ori aceasta senzatie este insotita de alte simptome ca tusea seaca, "gheara" sau "suieraturi" la nivelul pieptului, datorate obstruarii cailor aeriene sau semne alergice precum urticarie sau rinite.

Diagnosticarea corecta se face cu ajutorul unui aparat numit SPIROMETRU, cu ajutorul caruia se verifica respiratia iar testarea in sine se numeste Spirometrie.

Cum tratam astmul?

In prezent Astmul este una din bolile care beneficiaza de o gama larga de tratamente.

Tratamentul corect se face sub supraveghere medicala, cu testarea periodica a functiei respiratorii pentru adaptarea dozelor de medicament.

Tratamentul modern este pe cale inhalatorie, nu da dependenta si are efecte generale nesemnificative.

In cazuri de acutizare se asociaza si terapie cu aerosoli.

In agravarile severe este necesara spitalizarea si asocierea tratamentului injectabil intravenos, oxigen, antibiotice, dupa caz.

In toate cazurile trabuie evitati factorii declansatori, noxe respiratorii, alergeni.

Este benefica vaccinarea impotriva infectiilor.

Cura balneoclimaterica in Ocne saline poate aduce un plus de confort respirator.

Astmul alergic beneficiaza de consult si tratament specific recomandat de Alergolog.

toggle Pneumonia

Pneumonia este o inflamatie a tesutului pulmonar, adica a portiunii inferioare a cailor respiratorii, formate din bronhiile cele mai mici si alveolele pulmonare. Pneumonia are numeroase cauze fiind produsa de virusuri, microbi, ciuperci sau paraziti. Cele mai frecvente pneumonii  sunt de cauza virala, dar exista posibilitatea de a se suprainfecta cu bacterii, evoluand spre pneumonia bacteriana. Daca apare junghi toracic, frison, febra, tuse, stare generala alterata - nu amanati prezentarea la medic. Antibioticele nu au efect in pneumoniile virale. Tratamentul trebuie inceput dupa un consult medical, la recomandarea medicului. Pana va prezentati la medic este bine sa luati tratament simptomatic pentru febra, tuse, durere, sa consumati lichide caldute 2-3 litri/24 ore, sa va mentineti igiena dentara si generala.

Pneumonia netratata poate duce la deces. Pneumonia prost tratata se poate croniciza sau complica, lasand urme pentru toata viata. Copiii si batranii pot avea debut atipic, inselator ceea ce poate duce la pierderea pacientului. De aceea, la aceasta categorie de pacienti, orice modificare in starea generala, scaderea poftei de mancare, stare de indispozitie, usoare tulburari digestive sau de comunicare trebuie sa constituie un semnal de alarma.

TUBERCULOZA

...este o boala cu transmitere predominant respiratorie (rar digestiva, prin lapte contaminat de la vaci bolnave). Sursa de imbolnavire este bolnavul de tuberculoza, care transmite bacilii prin aerul expirat. Tusea si stranutul fac ca particulele contaminate sa se raspandeasca la distanta. Cei mai vulnerabili sunt copiii care inhaleaza bacilii direct de la sursa sau indirect - bacilii pot rezista ani de zile in praful din  ungherele locuintei sau altor spatii contaminate. Dintre copii,aproximativ 10%  fac tuberculoza dupa contaminare, 90% poarta bacilii cantonati in organism si pot face boala oricand in timpul vietii sau organismul este destul de rezistent pentru a nu permite dezvoltarea tuberculozei.                         

Tuberculoza este mai frecventa la nivelul plamanului dar se poate cantona si in alte organe: oase, articulatii, ochi, intestine, sistem nervos, organe genitale, piele, etc. Simptomele sunt specifice organelor respective si diagnosticul il stabileste specialistul respectiv: pneumolog, ortoped, oftalmolog, internist... Exista cateva simptome generale, nespecifice, inselatoare cum ar fi scaderea poftei de mancare, scaderea greutatii, oboseala nejustificata, transpiratii. In cazul tuberculozei pulmonare, pe langa aceste simptome pot aparea tuse persistenta ce nu dispare la tratamente obisnuite, disconfort toracic. Uneori apare hemoptizie (bolnavul scuipa sange).

In cazul Pleureziei (acumularea de lichid intre foitele pleurale) se asociaza si durere toracica de partea respectiva, respiratie ingreunata, iar tusea este seaca, iritativa.

Oricare din aceste simptome trebuie sa determine prezentarea la medic. Cele mai multe forme de tuberculoza respiratorie se deceleaza prin radiografie toracica. Examenul sputei deceleaza bacilii in formele contagioase. In urma diagnosticului se stabileste schema terapeutica.

Tuberculoza beneficiaza de tratament gratuit prin program national, pentru toti bolnavii (asigurati sau nu). Tratamentul dureaza 6-8 luni in cazurile obisnuite si asigura vindecarea. Tratamentul trebuie supravegheat medical deoarece pot apare  reactii secundare. Dupa vindecare, pacientul poate duce o viata normala si poate frecventa colectivitatea. Fumatul si consumul de bauturi alcoolice ingreuneaza vindecarea si pot favoriza cronicizarea bolii

toggle sindromul apneei in somn

Apneea reprezinta intreruperea respiratiei mai mult de 10 secunde. Cel mai frecvent, apneea se produce in somn datorita obturarii partiale sau totale a cailor respiratorii.
normalobstructiv


Sforaitul este o manifestare care deranjeaza partenera/partenerul prin zgomotul respirator emis in timpul somnului de curentul de aer care trece prin nas si laringe. Nu toate persoanele care sforaie in mod obisnuit sufera de sindromul de apnee in somn dar la acestea apar in mod frecvent pauzele respiratorii ce depasesc uneori 1 minut. Alte manifestari sunt:

 • somnul neodihnitor care determina oboseala excesiva in cursul zilei;

 • tulburarile de memorie si concentrare;

 • cefaleea matinala, etc.

Factorii de risc ce predispun la aparitia SAS sunt:

 • varsta peste 30 ani;

 • sexul masculin: SAS apare mai frecvent la barbati;

 • existenta in familie a altor persoane suferinde de SAS;

 • deformatiile coloanei vertebrale;

 • anomalii craniofaciale congenitale;

 • menopauza

 • obezitatea;

 • circumferinta gatului peste 43 cm la barbati si peste 40 cm la femei;

 • anomalii ale nasului, gurii, faringelui;

 • consumul de alcool, somnifere;

 • fumatul;

 • dormitul pe spate;

 • dezechilibre hormonale: hipotiroidie, acromegalia.

In timpul somnului este foarte important sa se asigure o respiratie normala. Persoanele care sufera de  SAS prezinta in somn o scadere a concentratiei de oxigen in sange datorita intreruperii frecvente a respiratiei. Scaderea oxigenarii sangelui afecteaza functionarea organelor, mai ales inima, sistem nervos, rinichi. Consecintele bolii se reflecta asupra:

- aparatului cardiovascular, prin hipertensiune arteriala, aritmii, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale,

- aparatului respirator, prin insuficienta respiratorie cronica,

- sistemului endocrin si altele.

Informatii utile puteti obtine vizitand www.resmed.com (patient) sau www.sleepeducation.com

toggle Quick MENU

 • SFATURI UTILE
 • Bun venit Verasante
 • Noutati pentru pacienti
 • Servicii medicale de baza
 • Servicii medicale oferite
 • Renunta la fumuri
 • Afectiuni respiratorii
 • Pagina pentru medici
 • Link-uri utile pentru sanatatea ta
 • Unde si cand ne gasesti - CONTACT