toggle PENTRU PACIENTII ASIGURATI

Cabinetul are contract cu CJAS Constanta.

Pentru a beneficia de consult medical gratuit pacientii asigurati trebuie sa se prezinte cu bilet de trimitere pentru consult de la medicul de familie, cu numarul de consultatii acordate pentru diagnosticul mentionat, valabil 30 zilede la data eliberarii, dovada de asigurat: cupon de pensie, adeverinta de salariat etc. si copie dupa actul de identitate.

Noile reglementari ale CAS prevad ca pentru o boala acuta (pentru un cod de boala), pacientul poate beneficia de 3 consulturi decontate de CAS. Pentru boala cronica, pacientul trebuie evaluat la 3 luni de catre specialist. La depistarea unei boli cronice, specialistul poate elibera prima reteta pentru un medicament si scrisoare medicala, in baza careia pacientul continua tratamentul prin medicul de familie. Pentru un tratament adecvat, pacientul cu boala cronica trebuie evaluat periodic si in caz de modificare a simptomatologiei - de catre specialist.

Pentru a controla periodic pacientii cu Astm si BPOC, Cabinetul de Pneumologie foloseste FISA DE MONITORIZARE, in care se precizeaza data urmatorului consult. Pacientii care respecta programarea sunt evaluati clinic si spirometric la tariful spirometriei si se pot prezenta cu FISA DE MONITORIZARE inmanata la primul control, fara bilet de trimitere.

In urma evaluarii periodice, pacientul primeste SCRISOARE MEDICALA cu rezultatul consultului si recomandari. Consideram ca astfel putem monitoriza corect pacientii cronici in ciuda restrictiilor legislatiei actuale. 

PROGRAMUL STOP FUMAT continua in Constanta

Programul STOP FUMAT, sustinut partial de Ministerul Sanatatii, continua. Pacientii care doresc sa abandoneze fumatul beneficiaza de evaluare si consiliere psihologica contracost si tratament gratuit in functie de starea lor de sanatate. Programarile se fac telefonic la 0722302654. Pentru o evaluare corecta a pacientului, este foarte util ca, in trimitere, sa mentionati bolile de care sufera pacientul si tratamentele in curs.

Consultatia minimala pentru abandonul fumatului poate fi  efectuata de Medicul de familie. E important sa constientizati pacientul asupra riscurilor la care se expune daca continua sa fumeze. Multi pacienti afirma ca nu li s-a spus niciodata ca trebuie sa renunte la fumat; e bine sa subliniem aceasta recomandare cand vorbim cu un pacient fumator astfel incat, cand paraseste cabinetul sa stie clar ca fumatul ii dauneaza. Decizia de abandon ii apartine iar continuarea fumatului e un risc pe care si-l asuma in cunostinta de cauza.

 

PENTRU PACIENTII CU ASTM BRONSIC  si BPOC

Pacientii cu Astm bronsic moderat in tratament cu doze medii de Seretide, Symbicort sau alte scheme si pacientii cu BPOC stadiul II si III pot fi inclusi in protocoale de studii clinice.

Beneficiul pacientului consta in evaluare gratuita (investigatii de laborator, spirometrie, EKG), monitorizarea prin masuratori zilnice la domiciliu a functiei respiratorii, administrarea tratamentului cu bronhodilatatoare si antiinflamatoare bronsice gratuit pe perioada de monitorizare. In aceste protocoale pot fi inclusi si pacienti neasigurati sau pacienti care nu-si pot permite achizitia tratamentului. Protocoalele se desfasoara la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare. Pentru orice relatie, sunati la 0722302654 - dr. Pall Enikö Vera.

Cabinetul Verasante este un CENTRU DE INFORMARE, CONSILIERE SI INVESTIGATII pentru SINDROMUL DE APNEE DE SOMN

Apneea de somn este o cauza importanta a patologiei cardiovasculare, a starii de oboseala permanenta, a somnolentei diurne, a accidentelor de circulatie si nu numai. Tratarea acestui sindrom creste eficacitatea tratamentului hipotensor, scade riscul accidentelor cardiovasculare prin oxigenarea eficienta a sangelui in timpul noptii, imbunatateste viata sexuala, creste puterea de concentrare si vigilenta la volan. Investigarea si tratamentul Apneei de somn nu sunt decontate de CASA DE ASIGURARI DE SANATATE.

BPOC

...este o boala determinata in special de fumat. Cand pacientul are simptome,boala este avansata. Pentru depistare precoce pacientii - mai ales fumatori - in varsta de peste 40 ani pot fi indrumati pentru consult si spirometrie la cabinetul de pneumologie. Tratamentul este de lunga durata si necesita evaluare clinica si spirometrica trimestriala si in caz de acutizare.

TRATAMENTE PENTRU SINDROMUL BRONHO-OBSTRUCTIV

Noua lista de medicamente compensate cuprinde mai multe medicamente cu administrare inhalatorie pentru ASTM SI BPOC. Becloforte nu se mai gaseste,poate fi inlocuit cu Pulmicort turbohaler, Alvesco spray, Flixotide spray, Asmanex, Clenil si altele, in functie de gravitatea simptomelor, valorile spirometriei, toleranta, complianta  si bolile asociate. Pentru stabilirea dozajului  si tolerantei este bine ca pacientul sa fie evaluat prin spirometrie.

TRATAMENTUL CU OXIGEN LA DOMICILIU

Pacientii cu boli cronice respiratorii dar si cardiace, neoplazice, care prezinta scaderea saturatiei in oxigen a sangelui,pot beneficia de tratament de lunga durata cu oxigen la domiciliu. La Cabinetul de Pneumologie Verasante se pot face determinari ale SaO2 in sange cu ajutorul pulsoximetrului (metoda neinvaziva) dar si inregistrarea saturatiei de oxigen pe parcursul noptii.In urma consultului se stabileste necesarul de O2face si recomandarea de tratament cu OXIGEN  la domiciliu, tratamentul fiind in regim de compensare prin CASJ.

Aparatura este furnizata de firme specializate,prin contract intre firma si pacient. Tratamentul cu oxigen la domiciliu este accesibil pacientilor, le amelioreaza starea generala si reduce perioadele de internare.

NOU  PENTRU  PACIENTII CU AFECTIUNI PLEURALE

Daca aveti pacienti suspectati de pleurezie pe radiografia pulmonara, pacientii in tratament pentru epansamente pleurale sau cu sechele pleurale pe care le banuiti de recidive, acestia pot beneficia de ECHOGRAFIE PLEURALA. Aceasta metoda este lipsita de riscuri pentru pacienti si se poate repeta oricand, evitand iradierea. Se face in scop diagnostic si pentru monitorizarea evolutiei epansamentelor pleurale. Investigatia nu este decontata de CASJ.

MONITORIZAREA PACIENTILOR

In ciuda crizei din sistemul sanitar, au aparut o multitudine de investigatii  accesibile pentru pacienti si care ne ajuta in stabilirea diagnosticului si schemelor terapeutice pentru pacientii cronici. Aparatura pentru inregistrarile de 24 ore sau pe parcursul noptii detecteaza modificari in starea pacientului asupra carora putem interveni cu diverse mijloace terapeutice. Cele mai multe dintre aceste investigatii se fac in regim ambulator. Am selectat cateva de care avem nevoie la orice cronic cu afectiuni cardio-respiratorii:

-inregistrarea activitatii inimii  holter EKG este necesara in afectiunile cardiace cu tulburari de ritm , cardiopatie ischemica dar si persoanelor cu boli cronice respiratorii care, datorita oxigenarii deficitare a organismului, pot avea probleme secundare cu inima
 
-inregistrarea tensiunii arteriale pe durata de12 sau 24 ore e necesara la pacientii cu suspiciune de HTA oscilanta dar si celor confirmati cu Hipertensiune arteriala, deoarece tensiunea arteriala poate avea variatii mari si neasteptate . E necesara si pentru stabilirea diagnosticului dar si pentru verificarea eficientei terapiei. Sunt insa persoane care au simptome respiratorii, greutate in respiratie, senzatie de apasare pe piept, senzatie de lipsa de aer- seara la culcare sau noaptea , cu treziri datorate greutatii in respiratie. La aceste persoane este nesesara inregistrarea tensiunii in cursul noptii, inregistrarea EKG-holter dar si o inregistrare a oxigenarii sangelui in cursul noptii sau chiar o inregistrare a somnului pentru a gasi cauza suferintei lor.
 
-inregistrarea somnului cu poligraful-cardiorespirator ofera informatii despre oxigenarea sangelui, frecventa cardiaca, opririle respiratiei in somn-numar, durata- pozitia corpului , sforait. Este necesara persoanelor care sforaie, care sunt obosite in cursul zilei, conducatorilor auto si altor persoane a caror lipsa de concentrare duce la producerea de accidente, bolnavilor cu Hipertensiune, cardiopatie ischemica, Bronsita cronica obstructiva, obezitate, Diabet zaharat
 
-inregistrarea somnului cu polisomnograful aduce informatii despre oxigenarea sangelui, frecventa cardiaca , oprirea respiratiei in somn-numar, durata- pozitia corpului, sforait dar si traseu EKG -o derivatie- traseu EEG cu fazele somnului , miscarile oculare si activitatea muschilor . Este o inregistrare complexa care necesita o interpretare multidisciplinara si aduce informatii suplimentare despre problemele somnului. Medicul decide daca aceasta explorare este necesara, dupa efectuarea unor investigatii de screening. Recomandarea este facuta  de obicei  de Pneumolog, Neurolog, Cardiolog, ORL-ist . Investigatia se face prin spitalizare iar selectarea pacientilor presupune de obicei o inregistrare de somn cu poligraful cardiorespirator la domiciliul pacientului.
O parte din aceste  investigatii se pot face la Cabinetul de pneumolologie Verasante, si anume:inregistrarea oxigenarii sangelui pe parcursul noptii, inregistrarea Tensiunii areteriale 12-24 ore, inregistrarea somnului cu poligraful cardio-respirator. Programarile se fac telefonic la 0722302654.

toggle Quick MENU

  • SFATURI UTILE
  • Bun venit Verasante
  • Noutati pentru pacienti
  • Servicii medicale de baza
  • Servicii medicale oferite
  • Renunta la fumuri
  • Afectiuni respiratorii
  • Pagina pentru medici
  • Link-uri utile pentru sanatatea ta
  • Unde si cand ne gasesti - CONTACT